Format och information
Väpnade konflikter och krig i konst och kulturuttryck. Från trumslagarpojkar till svensk "gangster rap".
KRIG, KRIS OCH VÄPNADE KONFLIKTER har i alla tider bearbetats i kulturella uttryck. Antingen under läkningsprocessen eller i realtid för att kommunicera, informera eller för att sprida propaganda. Olika estetiska uttryck används för att mobilisera och rekrytera.
Via uttryck av krig kan vi nå kunskap om konflikter runt om i världen.
Via uttryck av krig kan krigsförbrytelser upptäckas och i efterhand kan bilden utgöra vittnesmål om brott mot folkrätten.
Via kunskap om hur estetiska uttryck på olika sätt kan vara kopplade till väpnade konflikter och krig kan vi öka vår kunskap om vår omvärld, få ett bredare perspektiv på vad kulturuttryck gör, skapar mening eller rustar oss för att kritiskt förhålla oss till dem.
En föreläsning som erbjuder verktyg för hur allvarliga teman behandlas i konst och andra kulturuttryck. En mängd av kulturuttryck som på olika sätt behandlar väpnade konflikter och krig presenteras (som propaganda, motstånd och minnesmonument).
Föreläsningen fokuserar inte på konflikternas komplexitet utan på hur konst och kultur relaterar till dem. Föreläsningen behandlar yttrande frihet och konstens betydelse för demokratiska processer. Hur tränar vi en kritisk läsning av konst som vi också berör, engagerar och provocerar?
Kulturuttryck erbjuder mellanmänskliga möten en kollektiv upplevelse som enar oss.
Föreläsningen riktar sig till dig som intresserar dig för konst och kulturyttringar och hur dessa på olika sätt står i relation till omvärldens utmaningar. Men även för alla som önskar mer kunskap om hur man kan förhålla sig till samtidskonst, subkultur och etablerade konstformer som behandlar allvarliga teman.
Föreläsningen finns i bearbetade format för pedagogisk personal på alla nivåer, för myndigheter, till kultursektorn. Föreläsningen finns även i format för elever på gymnasienivå tillsammans med uppgifter och lärandemål.
Nedan: Exempel på "slides" ur föreläsningen.
